Co k tomu dodat..... KLASIKA!
Ale mnozí z vás už jistě neví, že Pán prstenů tak jak ho známe v současné podobě (3dílná, 9hodinová sága) nebyl první filmový počin...
film Lord of the Rings už tady byl v r.1978, byl 132minutový. Režíroval ho Ralph Bakshi....
Komentáře k filmu na
www.csfd.cz :
betelgeuse Zajímavý autorský film, nedobrá adaptace. Na rozdíl od Jacksona ze mně Bakshi nevyždímal jedinou emoci, na druhou starnu dlouhé sekvence s Nazghúly a skřety byly výtvarně velmi zajímavé (prolínání kreslených a hraných obrazů). Bakshiho zjevně víc přitahovala temnota Zla než prostota Dobra.
berg.12 Pro neznalé předlohy nejspíš totální guláš beze smyslu a bez konce (končí bitvou v Helmově Žlebu). Film funguje pouze jako velmi zkratkovitý a značně nesouvislý animovaný komentář k předloze. Za povšimnoutí stojí snad jen animace, která využívá vanimované živé postavy (zejména pro zobrazení zla) i jiné výtvarné techniky. Slyšel jsem, že Jackson vykrádá tenhle film jak může. Skutečně, spousta scén i výtvarných nápadů je velmi doslovně okopírovaných, jenže většinou jde o klíčové záležitosti příběhu, které těžko mohou být podány jinak. Navíc existuje spousta již dřívějších ilustrací, ze kterých i tenhle film vychází a Jackson na ně podle mě jen navázal, i vzhledem k fanouškům trilogie. A snad jedině pro ty je tenhle film také určen.
Ajantis Odhlédnu-li od skutečnosti, že se žádná filmová adaptace díla páně Tolkiena točit neměla, přijde mi volba kreslené/animované formy vhodnější než ta hraná. V exteriérech jsou statická pozadí doplněna rozanimovanými, popř. hranými postavami, což je výborný nápad, musel by být ovšem kvalitně realizován. Pozadí jsou opravdu excelentní, mají v sobě spoustu kouzla i dobrodružné romantiky, animace kreslených postav (jichž je většina) je ovšem katastrofální. To je ovšem ještě slabé slovo pro naprostou technickou nezvládnutost a nevkusnost, jež je nadto směšná, chvílemi až trapná, a naprosto kazí jakýkoliv možný zážitek. Hlavní problém snímku ale tkví ve stopáži, která je moc krátká na to, aby se v ní dal odpovídajícím způsobem rozvinout příběh formátu Pána prstenů. Děj je tak slepencem nepříliš dobře navazujících a účelově upravených scén, které bez znalosti předlohy nemají pražádnou cenu. Co se vystihnutí atmosféry a charakteru příběhu týče, je předloze přesto věrnější než The Jackson's trilogy - neklade takový akcent na akci a laciný efekt. Za velmi působivé bych pak označil snově laděné scény s Úlairi a pasáže ponořené do rudého hávu, kde vidíte pouze obrysy bojujících postav. Jednu hvězdu dávám kromě nádherných exteriérů za potenciál, jenž zde (narozdíl od The Jackson's Trilogy) vidím, žel je naprosto zazděn krátkou stopáží a prabídnou animací.
Dannysek4U Zvolenej druh animace me vyrazne neoslovil, moc jsem sito neuzil
Spazz Hodně lidí, co to ani nevidělo, všem kolem sebe vesele vykládá, jaká je to blbost atd. Dle mého názoru je to solidní film... Nemá to sice konec (ani pokracovani, resp. Film Návrat krále z roku 80 nenavazuje), interiéry jsou strašné, exteriéry také nevyšly a pojetí postav je k smíchu, nicméně pro fandy Pána prstenů je to nutnost, jako "jeden z možných pohledů."
Patch Musím říct že jsem se u toho dost bavil protože mi přišly krsby velmi zábavné ale kdybych neviděl film od Jaksona tak bych to považoval za kvalitní film na svou dobu.
Wroclav "Kdo mohl tušit, že trik s prstenem znamená striptýz" aneb Vláďa Chvátil rulleezzzzz